×
×

Gratis offertes voor het aanbrengen van spuitkurk

Spuitkurk aanbrengen laat je best steeds uitvoeren door een ervaren vakman. Zij kunnen een perfect afgewerkte en egale laag bekomen, die jarenlang meegaat. Vraag meteen meerdere offertes op van specialisten in je buurt, en vergelijk de prijzen die je van hen ontvangt. Zo kan je soms tot wel honderden euro's besparen op de totale kostprijs.

Toch geen goede offerte ontvangen? Niet erg,alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

spuit-kurk.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Spuitkurk plaatsen op de gevel: Hoe werkt het? Waarop letten?

Spuitkurk is een decoratieve gevelbekleding met tal van interessante voordelen. Zo biedt het niet enkel een goede bescherming tegen vocht, het heeft ook heel goede isolerende eigenschappen.

Maar daarnaast zijn er ook enkele esthetische voordelen. Gespoten kurk is beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes, waardoor je op vlak van design heel veel mogelijkheden hebt.

Hoe breng je spuitkurk juist aan op de gevel? En hoe ga je daarbij juist te werk? Een antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een decoratieve gevelbekleding die vaak wordt aangebracht omwille van z’n beschermende eigenschappen. Spuitkurk is een heel milieuvriendelijke gevelbekleding. Het wordt gemaakt op basis van natuurlijke kurkkorrels, acrylaatharsen op basis van water, pigmenten en vegetale oliën. Er worden dus enkel natuurlijke producten gebruikt bij het aanmaken van spuitkurk, wat dit type gevelbekleding een heel ecologisch karakter geeft. Spuitkurk is bovendien biologisch afbreekbaar.

Maar spuitkurk is niet enkel populair omwille van het ecologische karakter. Dit type gevelbekleding heeft ook enkele andere interessante voordelen. Zo biedt het een goede bescherming tegen vocht, en heeft het ook goede isolerende eigenschappen. Later in dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van spuitkurk.

Spuitkurk wordt naast gevelbekleding ook gebruikt voor binnentoepassingen. Zo wordt spuitkurk ook gebruikt bij binnenmuren, daken en plafonds. Het kan ook worden gebruikt bij terrassen.

spuitkurk op de gevel Spuitkurk is een decoratieve en milieuvriendelijke gevelbekleding met beschermende en isolerende eigenschappen

Soorten spuitkurk

Je kan een onderscheid maken tussen verschillende soorten spuitkurk. Dit onderscheid wordt vaak gemaakt op basis van de korrelgrootte. Zo kan je kiezen voor gespoten kurk met fijne korrels, en gespoten kurk met grove korrels.

Spuitkurk met fijne korrels wordt vaak gebruikt bij binnentoepassingen. Het zorgt immers voor een strakke afwerking. Ook buitenshuis wordt wel eens gekozen voor fijne korrels, vooral als men een gevel met een moderne uitstraling wil bekomen.

Spuitkurk met grovere korrels wordt dan weer vaker gekozen bij renovatieprojecten.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Je gevel laten bekleden met spuitkurk? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van spuitkurk specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met spuitkurk kies je voor een ecologische gevelbekleding, met heel veel esthetische mogelijkheden. Laat de spuitkurk wel steeds aanbrengen door een ervaren vakman. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
spuitkurk specialisten

aanvraag starten


spuitkurk op de gevel Spuitkurk is een decoratieve en milieuvriendelijke gevelbekleding met beschermende en isolerende eigenschappen

Verschil tussen spuitkurk en crepi

Indien je spuitkurk aanbrengt op een egale ondergrond, dan heeft het veel weg van crepi. Ze hebben ook enkele zaken gemeen. Beide soorten gevelbekleding zijn beschikbaar in verschillende kleuren, ze beschermen allebei goed tegen vocht, en bovendien kan je ze ook aanbrengen op verschillende soorten ondergrond.

Maar toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen spuitkurk en crepi. Zo heeft spuitkurk enkele interessante voordelen ten opzichte van crepi.

+ Spuitkurk is veel ecologischer, aangezien het gemaakt wordt op basis van 100% natuurlijke materialen.

+ Spuitkurk heeft een beter isolerend vermogen dan crepi.

+ Spuitkurk wordt op de gevel gespoten. Dit is veel minder arbeidsintensief dan het aanbrengen van crepi.

+ Spuitkurk is als gevelbekleding veel elastischer. Dit betekent dat je met gespoten kurk minder risico loopt op scheuren en barsten in je gevel.

+ Spuitkurk kan veel makkelijker hersteld worden. Ook zijn de herstellingen die je aanbrengt volledig onzichtbaar.

Lees meer over het aanbrengen van crepi op de gevel.

spuitkurk Spuitkurk is veel elastischer en ecologischer dan crepi, en heeft ook een hoger isolerend vermogen.

Welke voordelen en nadelen heeft spuitkurk?

Spuitkurk heeft dus vele voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen die we aan spuitkurk kunnen linken. Hieronder vind je nog eens het volledige overzicht van alle voordelen en nadelen.

Voordelen van spuitkurk

+ Gespoten kurk is een type gevelbekleding dat goed beschermt tegen vocht. Het is een waterafstotende maar dampopen gevelbekleding. Dit betekent dat vocht van buitenaf wordt tegengehouden, maar dat vochtige lucht van binnenuit wel de woning kan ontsnappen. Hierdoor vermijd je condensvorming.

+ Spuitkurk heeft zowel goede thermisch isolerende als akoestisch isolerende eigenschappen. Dit verhoogt het wooncomfort in huis. Doordat je er de hele gevel mee kan behandelen, is het een uitstekend middel om koudebuggen te voorkomen.

+ Net zoals crepi kan je spuitkurk aanbrengen op verschillende soorten ondergrond. Vaak wordt het aangebracht op een bakstenen muur, maar het is ook mogelijk om het aan te brengen op beton, hout en kunststof.

+ Spuitkurk is aan te brengen in diverse kleuren en korrelgroottes. Dit betekent dat je relatief veel invloed kan uitoefenen op de uitstraling van je gevel.

+ Spuitkurk heeft een heel ecologisch karakter. Het wordt gemaakt op basis van natuurlijke producten. Ook is het volledig biologisch afbreekbaar.

+ Spuitkurk is een heel elastisch materiaal. Hierdoor verkleint de kans op barsten en scheurtjes in je gevel.

Nadelen van spuitkurk

Spuitkurk mag dan wel goede isolerende eigenschappen hebben, het is geen volwaardige vervanger voor gevelisolatie.

Je mag spuitkurk enkel aanbrengen op een gevel die perfect in orde is. De gevel moet in goede staat zijn, en bovendien ook perfect gereinigd. Indien dit niet zo is, dan kunnen herstellingen en reinigingswerken extra kosten met zich meebrengen.

spuitkurk aanbrengen Eén van de vele voordelen van spuitkurk is dat het beschikbaar is in diverse kleuren en korrelgroottes.

Prijs per m² van spuitkurk

Voor het bekleden van een gevel met spuitkurk mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 60 en de 80 euro per m².

De prijs voor het laten bekleden van je gevel met spuitkurk hangt af van diverse factoren, zoals de oppervlakte van je gevel en de bereikbaarheid ervan. Ook het aantal lagen dat je wil laten aanbrengen heeft een invloed op de prijs.

Grofweg mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 60 en de 80 euro per m². De exacte prijs zal ook afhangen van vakman tot vakman. Wil je de beste prijs bekomen? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Je bent dan niet alleen zeker van een correcte prijs, je krijgt ook nog eens advies op maat van verschillende vakmannen.

Kleuren en korrelgroottes

Spuitkurk is te verkrijgen in verschillende kleuren en korrelgroottes. Je hebt hierdoor een grote invloed op hoe je gevel er binnenkort zou kunnen uitzien. Laat hiervoor zeker je persoonlijke voorkeur spreken.

De korrelgrootte heeft een grote invloed op de uitstraling van je gevel. Voor buitentoepassingen wordt vaak gekozen voor een standaard middel-grove korrel. Dit geeft de gevel een ruwer uiterlijk, en vaak heeft dit het mooiste effect. Voor binnentoepassingen kiest men vaker voor een fijne korrel, omdat dit een verfijndere afwerking heeft.

Je kan er voor kiezen om de spuitkurk rechtstreeks op de stenen ondergrond aan te brengen, waardoor de structuur van de bakstenen nog zichtbaar blijft. Maar het is ook mogelijk om eerst een cementlaag op de bakstenen aan te brengen, en hierop de kurk te spuiten. In dat geval krijg je een egale gevelbekleding, die te vergelijken is met crepi.

spuitkurk in diverse kleuren Vaak wordt spuitkurk aangebracht in lichtere kleuren, maar je kan ook kiezen voor donkere kleuren.

Spuitkurk: enkele eigenschappen uitgelicht

Spuitkurk wordt dus niet enkel gekozen omwille van esthetische redenen. Dit type gevelbekleding is ook populair omwille van enkele interessante functionele eigenschappen.

Isolerende werking

Spuitkurk is dus een gevelbekleding met zeer goede thermisch isolerende eigenschappen. Het wordt niet alleen gebruikt voor het isoleren van gevels, maar ook voor het isoleren van binnenmuren, zolders, kelders en binnenmuren.

Het isolerend vermogen van spuitkurk is vooral afhankelijk van de laagdikte. Hoe dikker de laag, hoe beter het isolerend vermogen.

Maar het isolerend vermogen van spuitkurk moet ook niet overschat worden. De isolatiewaarde van spuitkurk is nog steeds lager dan dat van volwaardige gevelisolatie. Spuitkurk wordt doorgaans aangebracht in 2 lagen van zo’n 3 à 4 millimeter dik. Dit is niet te vergelijken met het isolerend vermogen van een robuuste isolatieplaat van zo’n 10 centimeter dik.

Het isolatievermogen van spuitkurk zit vooral in het feit dat spuitkurk een hoge warmteopslagcapaciteit heeft. Het heeft het vermogen om warmte op te slagen als buffer, waardoor snelle schommelingen in de buitentemperatuur worden vertraagd in de woning zelf. In de winter blijft het dus langer warm in huis, in de zomer langer koel.

Waterdicht en dampopen

Naast een isolerende vermogen heeft spuitkurk ook een waterafstotende eigenschap. Het is een waterdichte gevelbekleding, die tegelijk toch dampopen is. Dit wil zeggen dat het neerslag van buitenaf tegenhoudt, terwijl het de muur toch laat ademen. Vochtige lucht van binnenuit kan dus toch de woning ontsnappen, zodat je binnen niet met condensvorming zit.

Gevel in gespoten kurk onderhouden

Een gevel in gespoten kurk is heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft een gevel in spuitkurk geen speciaal onderhoud te geven.

Natuurlijk zal je gevel, net zoals alle andere gevels, na verloop van tijd vuil worden. Dit soort vervuiling is echter makkelijk te reinigen met een gewone tuinslang. Heb je te kampen met hardnekkige vervuiling op je gevel, dan kan je eventueel een neutraal reinigingsmiddel toevoegen.

gevel reinigen Een gevel in gespoten kurk is makkelijk te reinigen. Met een tuinslang of een hogedrukspuit in lage stand is je gevel in een mum van tijd terug proper.

Hoe spuitkurk op de gevel aanbrengen?

Spuitkurk aanbrengen op de gevel gaat volgens een vrij eenvoudig proces. Wel is het belangrijk om de stappen in de juiste volgorde uit te voeren, en geen noodzakelijke stappen over te slaan.

Voorbereiding van de ondergrond

Om de goede hechting van de spuitkurk op de ondergrond te bevorderen, is het noodzakelijk dat je die ondergrond op voorhand mooi reinigt en eventueel herstelt.

In de eerste plaats moet de ondergrond dus mooi gereinigd worden. Maak de gevel stofvrij, en verwijder loszittende verfresten, algen en mossen. Is je gevel te sterk verontreinigd? Dan is het verstandig om vooraf een professionele gevelreiniging te laten uitvoeren.

Kampt je gevel met vochtproblemen? Dan is het noodzakelijk dat deze eerst worden opgelost. Indien je dit niet doet, dan kan de gevelbekleding na verloop van tijd gaan afbladeren.

Vertoont je gevel daarnaast nog bijkomende mankementen, zoals scheurtjes, loszittende voegen of poreus metselwerk, dan moet dit ook eerst worden aangepakt.

De spuitkurk aanbrengen

Eens de ondergrond volledig in orde is, dan kan worden overgegaan tot het aanbrengen van de spuitkurk. Een vakman gebruikt hiervoor een spuitpistool en een luchtcompressor.

Doorgaans wordt gekozen voor 2 of 3 lagen van in totaal zo’n 3 à 4 millimeter dik.

Gratis offertes voor het aanbrengen van spuitkurk

Van plan om je gevel te laten bekleden met gespoten kurk? Laat je zeker bijstaan door een ervaren vakman. Via onderstaand formulier vraag je in één klap meerdere prijzen op van specialisten in jouw regio. Je ontvangt snel meerdere offertes, zodat je prijzen kan vergelijken. Op die manier betaal je nooit teveel voor de werken.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


spuitkurk specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijzen van spuitkurk: het complete overzicht
Kiezen voor spuitkurk of crepi?
Gratis offertes voor spuitkurk