:

Wat zijn de nadelen van PUR isolatie in de kruipruimte?

Sami van Orleans
Sami van Orleans
2025-07-09 17:14:53
Count answers : 1
0
Een van de grootste zorgen rondom PUR-isolatie is de mogelijke impact op de gezondheid. PUR wordt op locatie aangebracht als schuim en bestaat uit twee componenten: isocyanaten en polyolen. Bij de chemische reactie tussen deze stoffen kan een sterke geur vrijkomen en kunnen schadelijke dampen ontstaan. Mogelijke klachten bij bewoners en installateurs: Irritatie van de luchtwegen, ogen en huid Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid Langdurige blootstelling kan leiden tot allergieën of astmatische klachten Bij onjuiste verwerking van PUR kan er zelfs een blijvend gezondheidsrisico ontstaan. Wanneer het schuim niet volledig uithardt of verkeerd wordt aangebracht, kunnen er vluchtige organische stoffen (VOS) blijven vrijkomen, wat kan leiden tot langdurige luchtwegklachten. PUR is niet de meest duurzame keuze Hoewel PUR effectief is als isolatiemateriaal, is het verre van milieuvriendelijk. Het productieproces en de samenstelling van het materiaal dragen bij aan CO₂-uitstoot en chemisch afval. De productie bevat chemische stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn Recycling is moeilijk en in veel gevallen onmogelijk Er worden giftige blaasmiddelen gebruikt bij de verwerking Duurzame alternatieven zoals PIF isolatiefolie, Gramitherm (grasvezelisolatie) of Metisse (gerecyclede katoenvezels) bieden milieuvriendelijke opties zonder schadelijke dampen en met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Een ander groot nadeel van PUR is dat het moeilijk te verwijderen is. Wanneer je in de toekomst bijvoorbeeld je vloer of dak opnieuw wilt isoleren of renoveren, kan PUR een uitdaging vormen. PUR hecht zich sterk aan bouwmaterialen, waardoor verwijderen complex en kostbaar is Sloopwerkzaamheden kunnen extra schadelijke dampen vrijlaten Nieuwe isolatie kan niet zomaar over oud PUR-schuim worden geplaatst Dit betekent dat een verkeerde keuze voor PUR later tot extra kosten en complicaties kan leiden bij verduurzaming van de woning. PUR-schuim wordt vloeibaar aangebracht en zet vervolgens uit. Maar bij temperatuurschommelingen of door verkeerde verwerking kan het materiaal na verloop van tijd krimpen of scheuren, waardoor de isolerende werking vermindert. Koudebruggen: Doordat PUR niet meer goed aansluit, ontstaan er warmteverliesplekken Toename van vochtproblemen: Slecht sluitend PUR kan vocht laten doordringen in vloeren of muren Hogere energiekosten: De isolatieprestaties nemen af, waardoor stookkosten toenemen Dit is een veelvoorkomend probleem bij vloerisolatie, waar PUR in kruipruimtes wordt gespoten. Door temperatuurverschillen en bodemvocht kan het schuim in de loop der jaren zijn vorm verliezen.
Tara Nijman
Tara Nijman
2025-07-03 04:57:08
Count answers : 1
0
Als het gespoten purschuim niet goed uithardt, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Dat gebeurt als de verhouding tussen de twee vloeistoffen niet helemaal goed is. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht. Maar als het vermoeden bestaat dat gezondheidsklachten zijn veroorzaakt door gespoten purschuim, kan contact worden opgenomen met de huisarts en eventueel met de GGD. De GGD beoordeelt of de gezondheidsklachten nog veroorzaakt worden door het purschuim. Klachten die kunnen ontstaan zijn onder andere luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Het is belangrijk om een gecertificeerd bedrijf in te huren dat alle richtlijnen en wettelijke regels uit het Bouwbesluit volgt.
Anne Bosch
Anne Bosch
2025-06-26 00:27:09
Count answers : 5
0
PUR isolatie brengt meer nadelen met zich mee dan u vooraf kan bedenken. Echter is het zo dat deze nadelen pas zichtbaar worden zodra er problemen binnenshuis optreden. Zodra u sporen van onvoldoende kruipruimte ventilatie in uw huis aantreft in de vorm van bijvoorbeeld ongedierte, komt u er pas achter dat PUR isolatie niet voldoende ventileert. PUR bestaat uit Polyol en Isocyanaat, dit zijn chemische producten en het mengen van deze stoffen resulteert in een chemische reactie. De stoffen Polyol en Isocyanaat zijn niet alleen chemisch maar ook giftig. Bij het aanbrengen van PUR kunnen ongezonde en giftige stoffen vrijkomen. PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. PUR kan zich behoorlijk uitzetten en daarmee ruimtes helemaal afsluiten. Maar doordat alles dicht gespoten is krijgen deze ruimtes niet de kans om te ventileren. En geen ventilatie betekent stilstaande lucht, wat resulteert in een ongezonde woning. Het komt weleens voor dat er een leiding of kabel in uw kruipruimte gerepareerd of vervangen moet worden en als uw kruipruimte dan dicht gespoten is met PUR kan reparatie of onderhoud niet of moeilijk plaatsvinden.
Yinthe de Boer
Yinthe de Boer
2025-06-17 09:53:17
Count answers : 3
0
Het onderzoek is nog niet vrijgegeven en de conclusies zijn nog niet bekend. Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden, omdat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen dan binnen veilige grenzen blijft. Tijdens het aanbrengen van de isolatie moet het bedrijf de lucht in de kruipruimte afzuigen. Medewerkers van het bedrijf dragen tijdens hun werk beschermende kleding en een masker. Zorg dat je tijdens het aanbrengen van de isolatie en twee uur daarna niet in de woning bent. Een belangrijke voorwaarde is dat de kruipruimte voldoende is geventileerd. Consumenten moeten er zonder meer van uit kunnen gaan dat gecertificeerde bedrijven zich aan de richtlijnen houden. Er moet rekening worden gehouden met richtlijnen voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Er kunnen kleine risico’s aan het gebruik van PUR-schuim kleven.
Zoey Ramlal
Zoey Ramlal
2025-06-17 06:02:27
Count answers : 4
0
Nadelen van PUR isolatie Uw kruipruimte isoleren met PUR brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Misschien wel het grootste nadeel is dat het geen milieuvriendelijke keuze is. Zo komen er bij het aanbrengen chemische gassen vrij, namelijk HFK’s en HFO’s. Dit is ook de reden waarom PUR schuim volgens strenge regels aangebracht moet worden door professionals. Door de grote hoeveelheid giftige stof is het ontzettend belangrijk om de veiligheidsmaatregelen na te leven. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer PUR varianten op de markt die minder chemische gassen bevatten. Een ander nadeel van PUR isolatie is dat het erg moeilijk te verwijderen is. Het goede hechten aan omliggende materialen wordt vaak als voordeel genoemd, echter is dit een groot nadeel wanneer het nodig is om de isolatie te verwijderen. Tijdens het verwijderen van PUR isolatie is goede ventilatie een must, evenals dat het nodig is om de woning urenlang te verlaten. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in uw woning blijven hangen. Nadelen PUR isolatie op één rijtje Milieu-onvriendelijk Moeilijk te verwijderen Bij het aanbrengen komen ongezonde en giftige stoffen vrij Geen ventilatie
Liz van Bol'es Rijnbende
Liz van Bol'es Rijnbende
2025-06-17 05:31:53
Count answers : 2
0
Er zijn ook wel enkele nadelen te noemen van vloerisolatie met PUR schuim. OP de eerste plaats is het geen milieuvriendelijke keuze. Tijdens het aanbrengen van de isolaties komen chemische gassen vrij, namelijk HFO’s en HFK’s. Wel komen er steeds meer varianten op de markt die minder of geen chemische gassen bevatten. PUR schuim moet volgens strikte regels worden aangebracht, vooral omdat er rekening moet worden gehouden met veiligheidsmaatregelen door de grotere hoeveelheid giftige stof. De isolatie is moeilijk te verwijderen wanneer dit nodig is. Het isolatiemateriaal hecht zich aan omliggende materialen, waardoor het moeilijk weg te halen is. In de meeste gevallen is het nodig om de woning meerdere uren te verlaten tijdens de werkzaamheden en er moet lang worden geventileerd. Bij bestaande vochtproblemen kan het met PUR schuim ook nog wel eens mis gaan in de praktijk.